onsdag 28. desember 2011

First time: Slalåm

Det er tre år siden vår eldste gutt prøvde slalåm første gang. Vi var helt fra oss av lykke, spenning og forventning til den lille som skulle få skiene på og endelig være med mamma og pappa på eventyr. Eventyrlig er det ikke hele tiden! Man kan heller se på det som en hard treningsøkt der du får trent både fysisk og psykisk. Det ligger mye svette og tårer bak de idylliske bildene på bloggen du har sett det siste året, men er det værdt alt strevet? JA og atter JA! Vi føler oss heldige som har en fritidsaktivitet som hele familien kan ta del i og har glede av.

Har du høye ambisjoner for kidden som skal prøve slalåm for første gang? Da kan kanskje noen småtips fra oss være til hjelp:

#1
La barnet på prøve skiene inne. Gjerne pakk det inn som en morsom gave sånn at skiene blir ekstra stas. Å rusle litt inne med ski på beina gjør at barnet allerede da får vennet seg til tyngden, gå bortover og snu før skiene begyner ukontrollert å gli på snøen. Etterhvet blir dette litt kjedelig og de vil prøve dem ute. 

#2
Et stort skianlegg kan virke voldsomt og skummelt for et lite barn. Mye mennesker og lyder fra heisene kan være nok til at barnet føler seg liten og utrygg. Lange køer og heiser som skyter fart er ikke der du skal begynne!

#3
Kle på barnet rett før du skal ut! Å gå fullt påkledd fra varm bil og ut i kulda er rett og slett huffsent!

#4
Velg et skianlegg med et rolig og godt barneområde: Et godt barneområde har slak bakke, gjerne med et rullebånd som heis som barnet kan gå av og på selv. Det er også greit at barnebakken ender i en oppoverbakke eller i en myk netting. Skrekk-scenario er å se barnet forsvinne nedover - rett i en hyttevegg eller ut i en parkeringsplass. En liten slak nedoverbakke i hagen eller i en park kan være et like godt alternativ. 

#5
 Sele er lurt for barn som begynner skikarrieren i 2-3 års alderen. For oss skiinstruktører er det egentlig litt fy- fy, siden de lett blir passiv og bakoverlent. Men drit i det! Er ikke det viktigste at barnet får være med på tur, og suse nedover med mamma og pappa? Å prøve å lære en toåring å ploge dag 1 er som å prøve å lære han å lese før han kan bokstaver. Bruk sele til de er klare for å slippe seg. Da kommer skigleden først. 

#6
Husk på at barnet tenker på alt som lek. Ski skal kun være lek. Små figurer i bakken er gøy og de lærer å svinge bort for å kose.

#7
Ikke ha for høye forventinger! Ja, det har hendt at vi har reist hele veien opp til Voss bare for å leke på lekeplassen nederst i bakken. Frustrerende? ...Ja! Ta heller hver deres tur alene mens den lille får lekt fra seg. 

#8
Ta pauser, vær utvilt og mett i magen! Om barnet sovner i bilen på vei til ski er det helt ideelt! Et trøtt barn på ski er terror. Spis gjerne matpakka i bilen på veien og lokk heller med en vaffel i varmestua etter første økt. Ta med Crocks eller tøfler i sekken så barnet får ta av seg støvlene og løpe litt rundt i varmestua (som alltid har vått og glatt gulv)! De blir fort slitne i de små beina.

#9
Ta med staver til deg selv og ikke til barnet! Barnet har ikke bruk for staver de første årene. De er bare i veien og barnet fokuserer kun på armer og ikke på bein. Selv er det lurt med staver når barna forsvinner nedover i gal rening og du må gå oppigjen. Stavene kan brukes til å trekke barnet hit og dit. 

#10
I heisen: Det finnes ulike heiser der hver heis krever hver sin teknikk. T-krok: Ta barnet mellom beina. Tallerken/knappheis. La barnet stå med bena på hver sin side av det benet som er på motsatt side av der heisen kommer. Barneheis: La barnet få ta heisen selv mens du bare henger på. Og for all del: stress ned, det er ikke krise om du faller av heisen! Da er det bare å kjøre rolig ned igjen og ta den på nytt! Lek at heisen er en togbane eller noe.


#11
Å ta heisen selv: Når barnet er klar og trygg på ski kan det prøve heisen selv. Da er det lurt å være to voksne. Den ene må ta heisen først for å stå klar på toppen og få barnet av. Den andre må hjelpe barnet på, som sikkert blir så forskrekket av at han klarer det at han snur seg for å se om du ser også faller av. Du må så rose uhemmet og sette det på igjen og be han se på pappa der framme. Elias klarte dette da han var 2 år, så det er ikke umulig. (Litt stolt her)

#12
Et større barn som forbilde er greit å ha med seg!


#13
I begynnelsen, uten sele, står barnet rett ned i vill fart med foreldrene på slep i full panikk. Lær barnet å sette seg på rumpa når det går for fort, men la barnet falle litt av og til. Plukk det bare opp og trøst eller lat som ingenting har hendt. Som regel slår de seg ikke noe særlig. Vær alltid bak barnet. Da er du raskt til hjelp og slipper å skøyte oppover for å hjelpe det opp.  

#14
Lær barnet fartskontroll når han er stor nok til å forstå det! Å ploge er gøy nettopp fordi da kan de styre showet selv. Si at barnet skal lage et stort pizzastykke med skiene eller at tuppene skal susse. High five og masse ros når han begynner å klare det. Det kan ta tid, så vær tålmodig. 

#15
La et litt større barn som allerede kan ploge være et forblide. Da er det mye lettere. De lærer best av å se på andre barn!

#16
Så er det bare å sette utfor bakkene og leke "Rorry Raserbil", "Snøhvit" eller "Batman".  Barn vil jo alltid "være" noen

#17
Nyt det og vær stolt! Lykken er voldsomt stor: Moro ute i frisk luft oppe på fjellet med de man er glad i! 

Lykke til!

Lurer du på bekledning? Sjekk dette  innlegget!

(Klær og utstyr fra Isbjørn of Sweden og Dropp)


5 kommentarer:

Karina sa...

Så flott innlegg, Elisabeth :-) Mange gode og nyttige tips for oss som planlegg å ta med Ivan i slalombakken snart (fyrst no - skam oss!!)

Marthe Hokland sa...

Kjempeinnlegg, Elisabeth!! Kjenner meg igjen MASSE!! Et must å lese for foreldre. Har en avtale med Camilla og Geit å "bytte" barn når det komme til skiopplæring. Håper dere har hatt en fin jul og ønsker dere et godt nytt år! Super blogg du/dere har :-) Klem

Anna Birgitta sa...

For noen flotte tips. Skal bruke disse når det er Teddy Natalie sin tur..

Max sa...

Hei. Flott innlegg fra noen som kan faget, skulle gjerne se en oppfølger; mao neste trinn når barna begynner å bli fortrolige og blir mer "modige" på skiene?

Elisabeth sa...

Takk alle sammen!
Ja , Mx det var ingen dum idee! Godt nytt år!