tirsdag 8. november 2011

Truende trygghet

Forrige uke var jeg på temakveld hos Bergen turlag i byen. Her var det mange kloke ord om hvor viktig det er å ta med seg barn ut i naturen og la dem få oppleve de gleder og utfordringer som finnes der. Ja til og med farer bør barna bli eksponert for: Alt for mange barn blit utsatt for den "truende tryggheten". Vi må huske at barn er mestere ute i naturen. Det er her de er født til å være bare vi lar dem være der. Det er her det er mest naturlig å utfolde seg og føle mestringsfølelse. Alt for mange barn opplever å bli tatt fra utfordringene naturen har å by på: "Pass deg nå", "ikke ta på den", " ikke hopp ned der" er kjente replikker. Tar meg selv i å være sånn av og til også, men har alltid vært bevisst på at barna bør bli eksponert for naturlige farer der ute, så de lærer å kjenne sine egne begrensninger.

Det er enda farligere å oppdra til hjelpeløshet!

Her på vestlandet klager vi over mye dårlig vær. Det er ikke alltid er like gøy å gå ut på tur i regnvær eller storm selv om de mest hardbarka mener at det å oppleve vær bare er sunt. En hel dag inne er ikke et alternativ for oss da vi blir forvandlet til monstere alle sammen etter bare noen timer. Da kan klatring eller buldring være et alternativ når regnet høljer ned 26. dag på rad. Alle muskler blir satt i sving og utfordringene står i kø.Klatring ute syntes vi er aller gøyest. Det er flere muligheter ute, men i vått vær er inneklatring bedre! Gsporthallen i Åsane har utleie av utstyr til store og små. Har du ikke bratt kort er det personell som hjelper deg med sikring. Men et lite klatrekurs er å anbefalle så kan dere klatre på egenhånd ute også!!  I lettvektsjakke (primaloft) fra Isbjørn of Sweden

1 kommentar:

syrinveien3 sa...

Fy søren for et bra innlegg og kloke ord. Det er helt sant og en reminder for meg selv!!! Fine og inspirerende bilder og, flere sånne innlegg!!!! Hilsen fan nr. 1:-)